30 Οκτ 2011

ΜΑΡΟΥΛΙ

Είναι φυτό μονοετές. Βλαστός όρθιος με φύλλα λεία η οδοντωτά.

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

Το μαρούλι είναι λαχανικό που καλλιεργείτε σχεδόν όλο το χρόνο σε όλα τα εδάφη, κατά προτίμηση αμμώδη. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης και παράγει άφθονο τρυφερό φύλλωμα σε εδάφη πλούσια σε θρεπτικές ουσίες.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ

Μόλις φυτεύσουμε τα φυτά των μαρουλιών, αρχίζουμε καλλιεργητικές περιποιήσεις –ποτίσματα σκαλίσματα βοτανίσματα. Επιτρέπεται η συγκαλλιέργεια μαρουλιών με φρέσκα κρεμμυδάκια. Γενικά δεν έχει πολλές απαιτήσεις και μεγαλώνει πολλή εύκολα. Για να μην μας πικρίσουν θέλουν συχνά ποτίσματα.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Τα μαρούλια διατηρούνται στο ψυγείο αρκετές ημέρες αν τα βάλουμε μέσα σε χάρτινες σακούλες και μετά τις τυλίξουμε με νάιλον φύλλα να φύγει ο αέρας. Χρόνος συντήρησης
1-3 εβδομάδες.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το μαρούλι περιέχει γαλακτώδη χυμό, που είναι ναρκωτικό και παυσίπονο. Το μαρούλι φέρνει ύπνο στον αναρρωνύοντα. Ωφελεί το νευρικό σύστημα και είναι κατά του ίκτερου. Ωφελεί το συκώτι. Είναι αποτελεσματικό κατά της νευρασθένειας και φέρνει ύπνο σε ανθρώπους που δύσκολα κοιμούνται. Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,Β,C αλλά σε μαγνήσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ...