1 Ιουν 2011

Αγγούρια εμπλουτισμένα με βακτήρια...


Συναγερμός ανά την Ευρώπη έχει σημάνει μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου Escherichia coli (E. Coli) σε αγγουράκια ισπανικής προελεύσεως. Ραγδαία αυξάνονται µέρα µε τη µέρα τα κρούσµατα μόλυνσης στη Γερµανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αξιωµατούχοι υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δείχνουν ως πηγή µόλυνσης το εντεροαιµορραγικό βακτήριο E. coli (Ehec), εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το τι θα συμβεί και κάνουν λόγο για µία από τις πιο σοβαρές γαστρεντερικές επιδηµίες, όχι µόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσµιο επίπεδο.

Στη Γερµανία, όπου η µόλυνση από το συγκεκριµένο βακτήριο «θερίζει», 10 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 300 έχουν νοσήσει. Κρούσµατα αναφέρονται επίσης στην Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία, τη ∆ανία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Σε Αυστρία και Τσεχία, οι αρχές έδωσαν εντολή να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων λαχανικά από την Ισπανία, τα οποία ωστόσο πιστεύεται ότι είναι μόνο μία πηγή της μόλυνσης. Σύμφωνα με Τσέχους αξιωματούχους, μολυσμένα αγγούρια ενδέχεται να εξήχθησαν επίσης σε Ουγγαρία και Λουξεμβούργο.

Το βακτήριο προκαλεί αιμολυτικό - ουραιμικό σύνδρομο (ΑΟΣ). Κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, πρόκειται για «μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες ΑΟΣ που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στη Γερμανία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΑΟΣ προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 5 ετών, όμως «σε αυτήν την επιδημία, το 87% [των προσβληθέντων] είναι ενήλικες», ενώ σχεδόν 7 στους 10 ασθενείς είναι γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ...