12 Νοε 2011

Γιατί το λέμε έτσι;

Τα σίδερα της φυλακής είναι για τους λεβέντες

Ένα από τους αστυνομικούς διευθυντές της παλιάς Αθήνας, ο Μπαϊρακτάρης, χτύπησε αλύπητα όλους τους μάγκες, τα κουτσαβάκια της εποχής του. Εκτός από το ψαλίδι που είχε και που έκοβε τα μανίκια των σακακιών, που φορούσαν από το ένα μόνο χέρι οι κουτσαβάκηδες, τους έδερνε και στο τέλος τους έκοβε τα τσουλούφια των μαλλιών τους και τους άφηνε να φύγουν.
Αυτοί όμως ύστερα από τον εξευτελισμό τους, προτιμούσαν να τους βάλει φυλακή, παρά να βγουν έξω με αυτά τα χάλια. Τότε μάλιστα, τραγουδούσαν «Τα σίδερα της φυλακής, είναι για τους λεβέντες». Από το δίστιχο αυτό, έμεινε μέχρι τα χρόνια μας η φράση.

6 Νοε 2011


Ο μήνας που πέρασε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλός από άποψης συγκομιδής προϊόντων.

Το κρασί ωριμάζει στο κελάρι σε ξύλινα βαρέλια, όπου θα δημιουργήσει το σώμα του και θα αναδείξει το μπουκέτο του. Τα μελισσάκια μου για μια ακόμα φορά με την εργασιομανία τους, αλλά και την επιμέλεια τους, μου πρόσφεραν άριστης ποιότητας μέλι. Τα καλοκαιρινά λαχανικά, με τη βοήθεια του καιρού, συνεχίζουν να μου προσφέρουν τους καρπούς τους, καθώς τα χειμερινά είναι στα πρώτα στάδια ανάπτυξης τους. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα είχαν και φέτος καθαρούς καρπούς και οι πρώτες επιτραπέζιες ελιές, μέσα στα δοχεία ετοιμάζονται, προς βρώσιν.
Τα ρόδια και οι λωτοί, ώριμα φρούτα πια, ευωδιάζουν στον ουρανίσκο.
Τελείωσε και το καθάρισμα του αμπελώνα και ετοιμάζονται τα κτήματα που θα δεχθούν τους σπόρους του σιταριού αλλά και του αρακά…

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ...