30 Μαΐ 2011

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙΑ

23 Μαΐ 2011

Παχαίνει το μέλι;

Το μέλι παχαίνει λιγότερο από την κοινή ζάχαρη. α) Έχει λιγότερες θερμίδες (2500-3000 θερμίδες/κιλό) από τη ζάχαρη (4000 θερμίδες/κιλό) και β) επειδή είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα για να έχουμε την ίδια γλυκιά αίσθηση που μας δίνει η διπλάσια ποσότητα ζάχαρης.

Δες και αυτό; Γιατί ζαχάρωσε το μέλι μου;

20 Μαΐ 2011

Πόσο φρέσκο είναι το αυγό;


Τα βρασμένα αυγά δίνουν μια καλύτερη εικόνα της ηλικίας τους.

Έτσι ένα φρέσκο, βρασμένο αυγό δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, το οποίο σπάει εύκολα σε κάθε πίεσή του, στην προσπάθειά μας να το καθαρίσουμε. Επίσης, το ασπράδι είναι λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος κατέχει στο αυγό κεντρική θέση.
Ο αεροθάλαμος του αυγού είναι πολύ μικρός, σε αντίθεση με αυτόν του μπαγιάτικου, το οποίο, όταν πάμε να καθαρίσουμε, διαπιστώνουμε ότι το κέλυφος αποκολλάται εύκολα και το ασπράδι είναι πιο σκοτεινό και ανομοιογενές.

9 Μαΐ 2011

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και οι απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή και υγιεινά προϊόντα οδήγησαν στην προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Σε μια βιολογική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται ορμόνες, χημικές ή άλλες επικίνδυνες ουσίες και η προστασία των φυτών από τους εχθρούς τους γίνεται με βιολογικά μέσα...

Η βιολογική προστασία στηρίζεται κυρίως στη βοήθεια των ωφέλιμων εντόμων ή πουλιών τα οποία κατατρώγουν τους βλαβερούς οργανισμούς. Ένα παράδειγμα αποτελούν οι πασχαλίτσες οι οποίες τρώνε τις μελίγκρες, όπως και οι χρυσόπιλοι που τρέφονται επίσης με μελίγκρες

Επίσης βιοκαλλιεργητές έχουν δοκιμάσει με πολύ καλά αποτελέσματα διάφορα εκχυλίσματα άγριων βοτάνων. Είναι ακίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου, δεν έχουν υπολείμματα στα προϊόντα και φτιάχνονται από εμάς τους ίδιους με μηδαμινά έξοδα.

Έτσι με τη βιολογική καλλιέργεια μπορούμε να διατηρήσουμε τη γονιμότητα του εδάφους, να αποφύγουμε τη μόλυνση και τη ρύπανση του περιβάλλοντος και να παράγουμε τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, πραγματικά αγνά.

Οι ίδιοι οι παραγωγοί βλέπουν στη βιολογική γεωργία μια διέξοδο από τον ανταγωνισμό που θέλει να παράγουν όσο το δυνατό φθηνότερα γιατί δεν απαιτεί μεγάλα κεφάλαια ή τεχνογνωσία και γιατί τα προϊόντα βρίσκουν εύκολη διέξοδο στις αγορές, αφού τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ζήτησή τους.

Με τη βιολογική γεωργία βελτιώνεται η ποιότητα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και αναπτύσσεται θετική σχέση με το περιβάλλον..


Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι η βιολογική γεωργία δεν προωθείται όπως θα έπρεπε από το κράτος ή άλλους φορείς και οι γεωργοί συνήθως μόνοι τους προσπαθούν να ενημερωθούν και να συνεργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειές τους, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι εύγευστα, με τα φυσικά τους αρώματα και όλες τις βιταμίνες τους που θωρακίζουν τον οργανισμό μας μας με υγεία.

Εγώ θα εξακολουθώ να καλλιεργώ βιολογικά προϊόντα, με σεβασμό στο περιβάλλων που ζω, στην υγεία μου, αλλά και την υγεία των ανθρώπων που έχω δίπλα μου και με εμπιστεύονται και καταναλώνουν τα προϊόντα μου.

6 Μαΐ 2011

ΜΑΙΟΣ

Ο Μάης είναι ο μήνας που ξεκινά μία πλούσια περίοδος καλλιέργειας κηπευτικών προϊόντων.
Τα λαχανικά της άνοιξης έχουν πιο μαλακές ίνες από τα χειμωνιάτικα λαχανικά και γι’ αυτό είναι πιο εύπεπτα. Βοηθούν στον καθαρισμό του οργανισμού και στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων τοξινών. Δίνουν ενέργεια και διώχνουν την κούραση του χειμώνα.
Όλα τα παραπάνω βέβαια έχουν να κάνουν με αγνά βιολογικά λαχανικά και όχι με όσα εξαναγκάζονται να ωριμάσουν με χημικές ουσίες.



Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, αντράκλα, αγκινάρες, βλίτα, φασόλια, μπάμιες και όλα τα καλοκαιρινά φυτά.

Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πεπόνια, καρπούζια.

Συγκομιδή: Μαρούλια, τεύτλα, σέλινο, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, φακές, κρεμμύδια, σκόρδα, φράουλες, καρότα, παντζάρια, σπανάκι, σέσκλα, βλίτα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.

Εργασίες; Στύλωμα αναρριχόμενων φυτών. Αφαίρεση των μικρών φύτρων από τις μασχάλες των φύλλων.

1 Μαΐ 2011

ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ




ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ...