30 Μαΐ 2010

Γιατί ζαχάρωσε το μέλι μου;


Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο που δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του μελιού. Σχετίζεται με τη φυτική προέλευση του μελιού και επηρεάζεται από τη χημική του σύνθεση.
Έχουμε δύο ειδών κρυστάλλωση την χονδροκρυστάλλωση (όταν το μέλι χωρίζει στα δύο επάνω ρευστό και κάτω κρυσταλλωμένο) και την λεπτοκρυστάλλωση (κρυσταλλώνει ομοιόμορφα).
Οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην κρυστάλλωση είναι η συγκέντρωση γλυκόζης και του νερού, η σχέση φρουκτόζης-γλυκόζης, η σχέση γλυκόζης-νερού η περιεκτικότητα του δείγματος σε γύρη, η παρουσία του ζαχάρου μελιζιτόζη κ.α.
Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπεν-μαρί, χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.

Είδη μελιού:

Θυμαρίσιο: Κρυσταλλώνει σε 6-18 μήνες.

Πορτοκαλιάς: Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται ασπρουδερό.

Ηλίανθου: Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται κιτρινωπό.

Ερείκης (σουσουρίσιο): Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται κοκκινωπό.

Καστανιάς: Ανάμιξη μελιτώματος και νέκταρος. Πικρίζει ελάχιστα, έχει έντονο άρωμα. Κρυσταλλώνει σε 1,5-2 χρόνια.

Βαμβακιού: Κρυσταλλώνει γρήγορα σε 1-2 μήνες και γίνεται ασπρουδερό.

Πολύκομπου: Σκοτεινόχρωμο. Η γεύση του δεν αρέσει. Προσφέρεται για ανάμιξη με άλλα μέλια.

Ακακίας: Κρυσταλλώνει αργά, μετά από ένα χρόνο περίπου.

Πευκόμελο: Το 65% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, για αυτό αρέσει (έχει χαμηλή συγκέντρωση ζαχάρων). Δεν κρυσταλλώνει και έχει λιγότερες θερμίδες.

Ελάτης: Από τα καλύτερα μέλια. Παραμένει ρευστό.

Δες και αυτό: Βασιλικός πολτός.

25 Μαΐ 2010

Γνωρίζεις ότι...


Μια μέλισσα μπορεί να διακρίνει μέσω της όσφρησης εάν μια άλλη μέλισσα είναι από την ίδια κυψέλη;
Η εργάτρια μέλισσα έχει δυο σύνθετους οφθαλμούς στις πλευρές του κεφαλιού καθένας εκ των οποίων αποτελείται από περίπου 5000 μάτια. Ένα τέτοιο έντομο μπορεί να δει ταυτόχρονα προς όλες, σχεδόν, τις κατευθύνσεις γύρω απ' το σώμα του.

16 Μαΐ 2010

8 Μαΐ 2010

Η καταστροφή των ζιζανίων γίνετε με μηχανικά μέσα. για λόγους υγείας.
Τα φυτοφάρμακα απαγορεύονται δια ροπάλου.

ΚΟΠΗ ΧΟΡΤΩΝ from george gio on Vimeo.

5 Μαΐ 2010

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο αμπελώνας μετά το πρώτο ξεφύλλισμα. Στη διπλανή φωτογραφία τα σταφύλια πριν την άνθηση.

2 Μαΐ 2010

ΔΕΝΔΡΟΚΗΠΟΣ

Όλα τα δένδρα έχουν δέσει τους καρπούς τους και προσπαθούν να αμυνθούν στα έντομα που τρέφονται με τους χυμούς τους. Εγώ προσπαθώ να τα βοηθήσω με βιολογικά σκευάσματα. Στις φωτογραφίες βλέπουμε καρπό νεραντζιάς ο οποίος είναι γεμάτος υγεία και στην άλλη φωτογραφία μια πασχαλίτσα η οποία τρέφετε με μελίγκρα, που τόσο κακό κάνει στα φυτά μας. (η βιολογική αντιμετώπιση κατά της μελίγκρας). Τα μούσμουλα λίγο πριν ωριμάσουν, γεμάτα χυμούς.


ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ...